Stedekestraat
Gelegen tussen het Clarissenhof, de Spoorzone en het Wilhelminapark, en als onderdeel van het ‘Museumkwartier, staat een oud fabriekspand dat momenteel wordt gebruikt als opslag voor witgoed. De locatie van dit perceel biedt de kans om te fungeren als verbinder van deze gebieden. Daarbij kan het ontwerp zowel architectonisch als stedenbouwkundig bijdragen aan het karakter en de structuur van het Museumkwartier.
Het uitgangspunt is de transformatie van de huidige bebouwing naar negen ‘grondgebonden’ atelierwoningen met tuin. Als doelgroep spreken we daarmee kunstenaars/ontwerpers aan die als aanvulling passen binnen het museumkwartier.
Opdrachtgever:
R. van Gennip
Jaar:
2019-heden
Locatie:
Tilburg
Programma:
Living & housing
Grootte:
650m2

De optopping refereert naar de mansardekap van de oorspronkelijke bebouwing. Deze wordt uitgevoerd in een champagne kleurig blokprofiel golfplaat. 
Als monolithisch element fungeert de optopping als kroon van het gebouw en geeft dit het geheel een sculpturale vertoning passend binnen de museale route van het museumkwartier.
'De optopping fungeert als kroon van het gebouw en geeft het geheel een sculpturale vertoning.'
De huidige bebouwing wordt gestript en schoongespoten. Daarmee wordt het oorspronkelijke metselwerk teruggehaald. De huidige sparingen worden gebruikt en ingevuld met getoogde stalen kozijnen voorzien van bovenlicht en draaiend deel. 
De bestaande bebouwing krijgt een nieuwe dakbeëindiging doormiddel van een kroonlijst opgebouwd uit metselwerk verbanden en een stucwerk vlak voorzien van belettering die verwijst naar de eerdere functies van het pand.
Back to Top