Sint Josephstraat
Gelegen in het Veemarktkwartier, dé plek in Tilburg waar muzikanten, kunstenaars en andere creatieveling bijeenkomen, is een oude kantorenvilla getransformeerd tot een plek waar mensen met een creatief beroep elkaar inspireren door samen te wonen en te werken.
Het hoofdgebouw dateert uit 1908 en is kenmerkend door zijn details en ornamenten. Na meerdere transformaties in zowel volume als functie te hebben ondergaan, wordt het pand nu getransformeerd in 12 luxe studio appartementen met op het achtergelegen terrein 12 complementaire werkateliers.
Met zorgvuldigheid zijn de aanpassingen van na 1965 gesloopt en de authentieke elementen gewaarborgd. Versleten houtwerk, lijstwerk, dakkapelletjes etc. zijn gerestaureerd en het pand heeft weer de grandeur terug die het verdient.
Opdrachtgever:
R. van Gennip
Jaar:
2018
Locatie:
Tilburg
Programma:
Living & housing
Grootte:
1.300m2
De oorspronkelijke structuur bestond uit twee woonhuizen die enkele jaren later zijn omgebouwd tot één. De twee trappen werden gecombineerd tot een dubbele trap die voor de gehele ontsluiting diende.
De truc die wij als architectenbureau hebben gemaakt, waardoor er meerwaarde is ontstaan in het verhuurbaar oppervlak en ruimtelijke beleving, is om één van deze twee trappen te ontsluiten binnen het appartement. Hierdoor ontstaan splitlevel appartementen met beneden binnen komen en boven wonen.
Tevens hebben we aan de achterzijde een opbouw bedacht in de vorm van drie dakkapellen. Deze vormen de 'kop en schouders' van de achtergevel en bieden zowel op de 3de verdieping als op de zolderverdieping de mogelijkheid tot verhuurbaar oppervlak.
'De dakkapellen vormen de kop en schouders van de achtergevel.'
Back to Top