
Leseman Carcare
Opdrachtgever: Leseman Carcare
Jaar: 2023- heden
Locatie: Alphen
Programma: Living and Housing
Grootte: 2.515 m2
In opdracht van New Elements Real Estate wordt een voorstel gedaan voor de transformatie van het kantoorgebouw aan de Spoorlaan 460 te Tilburg naar een woongebouw. Het pand doet momenteel dienst als advocatenkantoor. Het plan omvat de realisatie van 14 appartementen binnen de bestaande bouwmassa.
Het gebouw bevindt zich op de noordwestelijke hoek van de cityring, op de kruising van de Spoorlaan en de Noordstraat. De Noordstraat maakt deel uit van de historische linnenstructuur van Tilburg en kenmerkt zich als een bedrijvig lint. Deze straat vormt een belangrijke schakel tussen diverse drukbezochte knooppunten. Aan de zuidzijde verbindt de Noordstraat de vijfsprong met het stadscentrum, waaronder de Nieuwlandstraat en de Tuinstraat. Aan de noordzijde sluit zij aan op de Stationstraat.
De Spoorlaan wordt gekarakteriseerd als een 'hoogbouwlint' en kenmerkt zich door eenrichtingsverkeer langs het centraal station van Tilburg. Het gebouw aan de Spoorlaan maakt deel uit van een aaneengesloten reeks binnenstedelijke bebouwing, bestaande uit hoog- en laagbouw, kantoren, woongebouwen, horeca en musea.
Met deze transformatie streven we ernaar een gebouw te realiseren dat zich op een unieke wijze voegt in de stedelijke context, en een verbinding legt tussen verschillende schaalniveaus: het pittoreske karakter van de Noordstraat en de grootschalige bouwblokken langs de Spoorlaan. Het gebouw moet functioneren als een stedenbouwkundige schakel op deze prominente locatie en bijdragen aan de stedelijke en architectonische ambities die door de gemeente Tilburg zijn geformuleerd.




Met het ontwerp presenteren we een gebouw dat zich op een onderscheidende manier positioneert aan de Spoorlaan. De gevelopbouw van het bestaande pand bestaat uit een dubbele lintlaag van metselwerk met een optopping. Deze karakteristieke opbouw blijft behouden in het nieuwe ontwerp. De materialisering van de volumes krijgt een vergelijkbare kleurstelling, waarmee enerzijds massa wordt toegevoegd aan de Spoorlaanzijde en anderzijds aansluiting wordt gezocht bij het fijnmaziger karakter van de Noordstraat.
De plint aan de Spoorlaan bestaat momenteel uit een grote centrale entree, geflankeerd door enkele afwijkende kozijnen. Voor de introductie van een woonprogramma is een herziening van deze plint noodzakelijk. De voorgestelde gevelopeningen reflecteren de nieuwe woningindeling en maken de parcelering van de individuele eenheden zichtbaar. Op deze manier ontstaat een plint die enerzijds voldoende stedelijke schaal biedt passend bij de Spoorlaan, en anderzijds de privacy van de bewoners waarborgt.
De materialisering van de voorgevel wordt doorgezet in de achtergevel, waar deze een zorgvuldige aansluiting vindt op de historische Noordstraat. De tuinmuur wordt uitgevoerd in rood metselwerk, voorzien van grote sparingen en afgeschuinde neggen. Door het toevoegen van een uitbouw aan de achterzijde en de vormgeving van de tuinmuur ontstaat een getrapt gebouw met een uitgesproken horizontaal karakter. De horizontale geleding van de voorgevel keert terug in de nieuw vormgegeven achtergevel.
Dankzij deze getrapte opbouw kan de schaalsprong van de Spoorlaan naar de kleinschaligere Noordstraat op natuurlijke wijze worden overbrugd. De ruimtelijke kwaliteiten van het getrapte gebouw dragen direct bij aan het woongenot: dakterrassen op de bovenste laag, een beschutte entree via een galerij op de eerste verdieping, en individuele woningentrees aan het binnenhof op de begane grond.
