Europaweg
Opdrachtgever: Magis Vastgoed
Jaar: 2022
Locatie: Helmond
Programma: Living and Housing
Grootte: 1.755 m2
In opdracht van Magis Vastgoed wordt het voorstel gedaan voor het transformeren van het huidige RAC gebouw (Regionaal Autisme Centrum) naar woongebouw aan de Europaweg 97 te Helmond. Het gebouw dient momenteel als kantoor gespecialiseerd in maatschappelijke begeleiding voor mensen met autisme.
Het plan omvat de realisatie van 18 appartementen deels binnen bestaande bouw en deels in de 1-laags ophoping. Door het toevoegen van een voorzetgevel worden ontsluitingen en buitenruimtes opgelost. 
Met het ontwerp presenteren we een gebouw dat zich op een unieke manier positioneert aan de Europaweg. Door het toevoegen van een voorzetgevel kan het bestaande gebouw worden getransformeerd tot een kwalitatief woongebouw. Het grid van de nieuwe voorzetgevel sluit aan op de schaal van de omgeving terwijl aan de binnenzijde van de voorzetgevel de schaal van de menselijke maat wordt gezocht.
Gekozen is voor een modere uitstraling met een helder grid-verdeling en horizontaal karakter dat aansluit bij de aangrenzende Europaweg. De binnengevel heeft in contrast tot de galerieconstructie een zachte en warme uitstraling. De gevel wordt uitgevoerd in thermisch gemodificeerd fraké met een 'weathered color wil' afwerking. Hierdoor ontstaat een effe vergrijzing van het hout. 
De achtergevel van het gebouw krijgt ook een facelift. De nieuwe materialisatie begint met een natuursteen plint. Deze vormt de solide basis waarop het 'gemetseld bouwblok' staat. Deze uitstraling krijgt het gebouw dankzij de steenstrips die worden toegepast in lichtgrijze kleur. 
De bandremmen zullen aan de achterzijde ook in vorm behouden worden. In tegenstalling tot de voorgevel zullen deze in een frisse witte kleur afgewerkt worden voor een modern samenhorend geheel.
Back to Top