Korvelplein
Opdrachtgever: Magis Vastgoed
Jaar: 2020-2024
Locatie: Tilburg
Programma: Living & housing
Grootte: 1100m2
Aan het Korvelplein in Tilburg wordt een voormalig fabrikantenvilla getransformeerd tot woningen. Het pand vormt het laatste restant van een omvangrijke textielfabriek: de voormalige wollenstoffenfabriek van Dooren & Dams, en is aangemerkt als rijksmonument. De prominente ligging van het volume, met zijn kopgevel aan het Korvelplein, maakt het gebouw tot een markant en karakteristiek onderdeel van het stadsbeeld.
Het monument combineert de uitstraling van een 19e-eeuwse fabrikantenvilla met kantoorruimte voor de hogere burgerij met de typologie van een fabriekshal. Daarmee is het niet alleen een representatief woongebouw, maar ook industrieel erfgoed met een duidelijke functioneel-industriële opbouw.
Door de bloei van de textielindustrie en de toestroom van ondernemende, welgestelde families ontwikkelde Tilburg zich in de 19e eeuw tot een groeiende stad. Rond het centrum werden nieuwe straten aangelegd, volgebouwd met woningen in uiteenlopende stijlen. Veelvoorkomende stijlcombinaties waren neorenaissance, neobarok en neoclassicisme — vaak door elkaar toegepast in de zogenoemde eclectische architectuur.
Met uiterste zorg voor het monumentale karakter is de nieuwe indeling van de appartementen tot stand gekomen. In plaats van de gebruikelijke horizontale indeling per verdieping, is ervoor gekozen om appartementen over twee bouwlagen te realiseren, inclusief entresol. Hierdoor wordt de gang op de tweede verdieping overbodig en kan de bestaande lift, die momenteel een storende dakopbouw vormt, komen te vervallen.
De appartementen krijgen hierdoor een unieke ruimtelijke beleving, waarbij de monumentale kapconstructie met houten gebinten volledig zichtbaar blijft over twee woonlagen. Oorspronkelijk dateert het pand uit 1843 en werd het gebouwd als fabriekshal. In 1885 onderging het een verbouwing tot woonhuis in een eclectische stijl — een bouwstijl die tussen circa 1850 en 1914 in zwang was. Deze stijl vermengt elementen uit de klassieke Grieks-Romeinse architectuur, de renaissance en de Lodewijk XIVe, XVe en XVIe stijlen. Het was een tijdperk van expressieve stijlcombinaties en architectonische experimenten.
Back to Top