Korvelplein
Opdrachtgever: Magis Vastgoed
Jaar: 2020-heden
Locatie: Tilburg
Programma: Living & housing
Grootte: 1100m2
Aan het Korvelplein in Tilburg wordt een voormalig fabrikantenhuis getransformeerd tot woningen. Het pand is een laatste restant van een omvangrijke textielfabriek, de voormalige wollenstoffenfabriek van Dooren & Dams en is bestempeld als ‘rijksmonument’. De prominente ligging van het volume met de kopgevel aan het korvelplein maakt het gebouw tot bijzonder karakteristiek.
Het monument heeft de vormgeving van een 19de-eeuwse fabrikantenvilla met kantoor voor de hogere burgerij én de typologie van een fabriekshal. Het is daarmee ook industrieel erfgoed en toont een functionele industriële opbouw.
Van oorsprong is het pand een fabriekshal uit 1843. Het pand is daarna in 1885 verbouwd tot huis in een eclectische stijl. Dit was de bouwstijl van ca 1850 tot 1914. Deze stijl vermengt karakteristieken van de klassieke Grieks-Romeinse stijl, de renaissancestijl en Lodewijk XIVde, XVde en XVIde stijl. Het was een periode van algemene stijlverwarring. 
Door de groei van de textielindustrie en de komst van ondernemende welgestelde families naar de stad werd Tilburg uitgebouwd met nieuwe straten rondom het centrum. Deze nieuwe straten werden volgebouwd met woonhuizen in alle mogelijke stijlvariaties. Vaak werden neorenaissance, neobarok en neoclassicisme met elkaar verenigd.
Met uiterste zorg voor het monument is de indeling van de appartementen in de fabrikantenvilla tot stand gekomen. In plaatst van traditioneel indelen van appartementen per verdieping, is er gekozen om appartementen maken van twee verdiepingen (plus entresol) hoog. Op deze manier wordt de gang op de tweede verdieping overbodig en kan ook de lift, die nu een afwijkende dakopbouw heeft, verdwijnen. 
De appartementen krijgen een bijzondere beleving in relatie tot het monument doordat de monumentale kap met houten gebinten over twee verdiepingen is. waar te nemen.
Back to Top